• Brza isporuka
  • 100% sigurna kupnja
  • Plaćanje na rate
  • Povrat u roku 14 dana
  • Blog

Proljetno sunce može ozbiljno naštetiti zdravlju kože, imate li sve potrebno za njezinu zaštitu?

Već s prvim sunčanim zrakama vraća nam se optimizam, radost i onaj divni luksuz ispijanja kavica na gradskim trgovima… Netko će možda pomisliti na prirodu i sačuvati toplinu i blagost proljetnog sunca za zen trenutke. Gotovo možete osjetiti ugodu omiljenog godišnjeg doba? No, pričekajmo!

Proljetno sunce smatra se vrlo opasnim kako njegovom štetnom djelovanju (UVA I UVB zračenju) izlažemo svoju 'zimsku kožu' i to vrlo hrabro dok nas još uvijek ugodne temperature ne alarmiraju na uzbunu.

Iako je sunce korisno, jer potiče stvaranje vitamina D koji je esencijalan za pravilno funkcioniranje našeg organizma, već nekoliko sati njegovom izlaganju u proljeće može ošteti kožu i izazvati njezine reakcije poput crvenila, ljuštenja, isušivanja i mreškanja, pigmentacijskih mrlja, preuranjenog starenja kože, ali ne zaboravimo - pridonijeti i nastanku raka kože, sve većem zdravstvenom problemu.

U skupini koja bi trebala posebno pripaziti na varljivost proljetnog Sunca su osobe kod kojih koža ne proizvodi dovoljno zaštitnog pigmenta (melanina) pa su stanice kože izloženije štetnom djelovanju ultraljubičastih zraka. I najblaže crvenilo tada može postati popriličan znak za uzbunu.

Kako koži osigurati zaštitu?

Možda će neke od nas jedva dočekati odbaciti sumorno zimsku odjeću i uskočiti u trendovske sezonske krpice. Mode se ne morate odreći, ali svakako birajte i odjeću od laganijeg pamučnog materijala svijetlih boja koje manje apsorbiraju ultraljubičaste zrake od materijala tamnog i gustog tkanja. Šeširići i sunčane naočale sigurno će pridonijeti vašem šik izgledu, ali i na adekvatan način zaštiti vas od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Mnoge od nas već su dovoljno svjesne važnosti korištenja krema sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine, a visinu faktora sigurno će povećati i 'podebljati' kada osjete prve naizgled milujuće zrake Sunca. Svakako se pobrinite da kremu s visokim faktorom nanesete u dovoljnoj količini, jer pretanak sloj kreme može smanjiti njezino djelovanje za čak 50 posto!

Učinkovitost kreme ovisiti i o redovnoj upotrebi (ponavljati nanošenje svaka dva sata), a svakako ne zaboravite i zaštiti osjetljivu kožu usana. Balzami za usne sa zaštitnim faktorom neka bude nezaobilazan sadržaj vaše torbe!Kod sebe imate i stick za zaštitu isturenih dijelova tijela poput nosa, ušiju ili prsa. Mudro je i nabaviti kremu protiv pigmentacijskih mrlja sa zaštitnim faktorom 50.

Važno je prilagoditi zaštitu prema tipu kože

Odlučili smo poduzeti sve kako bi zaštitili našu kožu, ali kako izabrati odgovarajući proizvod prema tipu kože?

Vrlo svijetla, blijeda koža (obično kod osoba koje imaju pjegice na licu i prirodno svijetlu kosu) iznimno je osjetljiva na sunce, stoga bi osobe s takvom kožom trebale obavezno koristiti proizvode s visokim zaštitnim faktorom (ne manjim od 50) koji štiti od cijelog spektra UVA i UVB zračenja te ima teksturu koja se lagano upija. Poželjno je i zaštiti se i dodacima poput kape, šešira ili naočala. Bez obzira na zaštitu poželjno je izbjegavati izlaganje suncu do 11 do 16 sati.

Osobe s nešto svjetlijim tipom kože koje ipak uspiju potamniti do zlatne boje ljeti također bi trebale koristiti visoki zaštitni faktor (najmanje 50). Za šetnju po gradu mogu upotrijebiti i tonirane kreme s jednako visokim faktorom, a kožu povremeno osvježiti mistom koji u sebi također sadrži SPF 50.

Osobe koje imaju zlatni odnosno maslinasti podton kože (obično imaju i prirodno tamnije vlasi) možda se manje moraju pribojavati od sunčevih opeklina na tijelu. No, to ne znači da njihova koža ne treba zaštitu. Ipak, vlasnice takve puti mogu si priuštiti i nešto manji zaštitni faktor (npr. SPF 30), a mogu i eksperimentirati s različitim teksturama proizvoda poput fluida, ulja…itd. Jednako vrijedi i za osobe s prirodnom tamnijom kožom.

Izbjegavajte solarije

Iako izlaganje suncu može naštetiti našoj koži, mnogi mu pribjegavaju kako bi dobili poželjnu tamniju i zlatnu put. Za neke je alternativa i odlazak u solarije. Međutim, i solariji djeluju na principu UVA zraka koje prodiru duboko u kožu, isušuju je, uzrokuju njezino mreškanje i preuranjeno starenje, ali i povećavaju rizik od raka. Sigurnije (a i vremenski povoljnije) rješenje može se pronaći u proizvodima za samotamnjenje poput mista koji se vrlo lako nanosi na tijelo, sprječavaju isušivanju kože, a daje predivan preplanuo ten.

Samo zdrava koža je lijepa koža, stoga u ovo proljeće zakoračimo s neizmjernom ljubavi (i zaštiti) prema našem najvećem organu!

Povratak na vrh