Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
  • Brza isporuka
  • 100% sigurna kupnja
  • Plaćanje na rate
  • Povrat u roku 14 dana
  • Blog

Pčelarstvo Radošević MATIČNA MLIJEČ (3x35g)

Pakiranje: 105 g

159,26 €/1.199,94kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Tromjesečna kura - 105 grama matične mliječi

Matična mliječ je kroz svoju dugu povijest, kao najdragocjeniji pčelinji proizvod, stekla status kraljevske hrane. Među vrijedne sastavnice matične mliječi treba svakako spomenuti neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) i spolne hormone te brojne druge spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Zanimljivo je spomenuti da se među sastavnicama matične mliječi nalaze gotovo svi elementi potrebni za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.
Matična mliječ je jedna od tri vrste mliječi koje nastaju kao proizvod lučenja posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) mladih pčela (Apis mellifera L.) radilica starih tek 5 -15 dana. Njome one hrane maticu i ličinke. Matična mliječ je koncentrat životno važnih nutrijenata, a posjeduje i vrlo visoku biološku aktivnost. Ovisno o vrsti mliječi, razvijaju se radilice, trutovi ili matice. Hranjenje se obavlja s tek izlučenom mliječi koja se pri tome u cijelosti upotrijebi te se ne pohranjuje kao drugi pčelinji proizvodi. Ličinke radilica i trutova hrane se matičnom mliječi samo prvih par dana svoga razvoja, dok je ličinke matica imaju u izobilju tijekom cijelog svog života. Zanimljivo je da su ličinke radilica i matice istog genotipa, ali da po završetku razvoja imaju različite fenotipove. Stoga, usprkos činjenici da matice mogu nastati iz svih ženskih jajašaca, one se ipak razvijaju samo iz onih ličinki koje se hrane matičnom mliječi. Složenim mehanizmima unutar košnice u mladoj se ličinki potiče niz hormonalnih djelovanja i biokemijskih reakcija koje je na kraju pretvaraju u „pčelinju kraljicu". Iz toga proizlazi da različitom prehranom iz „istog materijala" nastaju radilica i matica koje se razlikuju u nekoliko vrlo bitnih obilježja. Razvoj matice traje kraće nego radilica, a konačna tjelesna masa joj je pri tome i za 60% veća od tjelesne mase radilica. Životni vijek pojedinih članova pčelinjeg društva (matica, radilica, trut) također se značajno razlikuje. Radilica živi nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci (ovisno o godišnjem dobu) dok matica živi nekoliko godina, a tijekom sezone u povoljnim pašnim uvjetima može položiti do 2000 jajašaca dnevno što je izuzetno veliki napor za organizam.
Ujutro i natašte - Ispod jezika, sublingualno, uzimati jednu plastičnu žličicu MM (zadržati bar 3 minute pod jezikom). Nakon što se proguta barem 15 min ništa ne jesti. Dozirna plastična žličica priložena je u svakom pakiranju. MM zapakirana je u propisnoj tamnoj staklenoj ambalaži koja je dodatno zapakirana u EPS ovojnicu. Pakiranje od 105 g (3 x 35) količina za primjenu tijekom 90 dana.
Specifikacije
Active principles Uvjeti čuvanja: skladištenje pri -18 oC. Transport u tzv. hladnom lancu od veledrogerije do ljekarne pri temperaturi od 2-8oC (potrošač ne mora nastavljati hladni lanac, jer je MM u hermetički zatvorenoj smeđoj bočici dodatno zapakirana u EPS ovojnicu). N
Samo registrirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu recenzirati.
Osnovu njezinog sastava čine voda, proteini, šećeri, lipidi i mineralne soli. Udio u matičnoj mliječi (%): Voda 60-70, Lipidi 3-8, Proteini 9-18, Fruktoza 3-13, Glukoza 4–8, Saharoza 0,5–2. Slobodnih aminokiselina ima oko 2,3%, a peptida oko 0,16%. Identificirane su ukupno 23 aminokiseline. S najvećim udjelima sudjeluju prolin, lizin, glutaminska kiselina, α-alanin, fenilalanin, aspartat i serin20. Prisutne su i sve aminokiseline esencijalne za čovjeka. Slobodne aminokiseline su prolin i lizin. U matičnoj mliječi se nalaze i brojni vitamini (336 do 351) mg/g (B1, B2, B6, B3, B5, B7, B9, B12, niacin, pantotenska kiselina, biotin, inozitol, folna kiselina, te vitamini C, E, A, D i K). Najzastupljeniji su oni iz skupine B-vitamina. Pantotenske kiseline ima npr. čak sedamnaest puta više nego u suhoj peludi, poznatoj po bogatstvu tih vitamina. Sadrži i neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) i spolne hormone te brojne spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Među njima su i dva heterociklička spoja, biopterin i neopterin, koje sadrži i mliječ za radilice, ali u deseterostruko manjoj količini.
Povratak na vrh