• Brza isporuka
  • 100% sigurna kupnja
  • Plaćanje na rate
  • Povrat u roku 14 dana
  • Blog

KAKO I KADA UVESTI RETINOL U SVOJU RUTINU & SKIN CYCLING

Ako ste skincare fanatik koji želi očuvati što je više moguće mladolik izgled kože, bez sumnje ste naišli na retinol!

Retinol je jedan od rijetkih čarobnih sastojaka za kojeg su se stručnjaci složili da zaista djeluje. Retinol povećava obnavljanje stanica, potiče proizvodnju kolagena i elastina, jača čvrstoću kože, poboljšava neujednačen ten, smanjuje pigmentacije te čak pomaže kod cističnih akni.

Retinol je riječ koju najčešće koristimo za sve proizvode koji sadrže retinoide, odnosno sve derivate vitamina A koji zbog različite koncentracije imaju i različite nazive. Najjači retinoid je retinoična kiselina (Retin-A ili Tretinoin) koji se propisuje na recept i uglavnom se koristi za liječenje akni.

S retinolom treba početi polako zbog moguće reakcije kože kao što su crvenilo, suhoća i ljuštenje. Na početku je potrebno ograničiti korištenje na jednom do dva puta tjedno te postupno povećavati učestalost. Izbjegavajući područje oko očiju , nanesite retinol ravnomjerno na lice isključivo u sklopu svoje večernje beauty rutine. Dovoljna količina retinola za lice je veličina graška. Ujutro svakako nanesite SPF zbog produženog djelovanja retinola, iako ste mislili da je oblačno i sivo. Isto tako kad koristite retinol nemojte koristiti drugu kozmetiku s aktivnim sastojcima koji bi uz retinol mogli izazvati iritacija (npr. vitamin C, benzoil peroksid, AHA / BHA kiseline i slično). Stručnjaci se slažu da bi se retinol trebao koristiti u periodu od 3 mjeseca pa napraviti 3 mjeseca pauzu ili u zimskom i jesenskom periodu isključivo (od sredine rujna pa do kraja veljače). Previše informacija, zar ne?

Kako bi se smanjile nedoumice o tome kako kada i koliko retinola koristiti te da se smanje reakcije kože, a dobije se najbolji učinak, njujorška dermatologinja Dr. Whitney Bowe  osmislila je “skin cycling“.

Skin Cycling je ciklično izmjenjivanje aktivnih sastojaka poput eksfolirajućih kiselina, retinola i faze odmora za jačanje i oporavak barijere kože. Ovako se poboljšava učinkovitost proizvoda, a minimiziraju iritacije i isušivanje kože.

Koraci rutine:

NOĆ 1 – Piling. Odaberite piling koji odgovara vašem tipu i stanju kože iako se preporučuju kemijski pilinzi na bazi AHA/BHA kiselina koji potiču postupnu obnovu stanica. Drugim riječima, oni ubrzavaju proces zamjene stanica.

Fizički pilinzi sadrže mikročestice. Kako se nježno umasiraju u kožu, pomažu ukloniti mrtve stanice kože (nečistoće). Ova vrsta pilinga je abrazivnija i prikladna je samo za neosjetljive tipove kože.        

NOĆ 2 – Retinol. Drugi dan, nakon skidanja šminke i čišćenja, nanesite malu količinu svoje kreme s retinolom i ostavite da djeluje preko noći.

Ključno je odabrati pravi proizvod s retinolom za vašu kožu. Trebali biste početi s nižim postotkom koncentracije retinola, dopuštajući koži da se postupno navikne. Retinizacija (razdoblje u kojem se vaša koža prilagođava na retinoid) može trajati do tri mjeseca, pa ako primijetite osjetljivost na početku, nemojte paničariti! Preporučujemo korištenje hranjivih i umirujućih proizvoda za ublažavanje negativnih učinaka, ali ako vaša koža postane nadražena ili osjetite peckanje, obratite se stručnjaku. Osim toga, tijekom dana uvijek biste trebali koristiti SPF.

NOĆ 3 & 4 – Oporavak. Razdoblje oporavka je posljednji korak Skin Cycling rutine. Tada izbjegavate aktivne sastojke koji mogu iziritirati kožu te se koncentrirate na njegu i hidrataciju. Koža nakon pranja može ostati malo vlažna prije nanošenja kreme, a preporučuje se koristiti i hidratantni serum prije kreme. U praksi, vrijeme vašeg ciklusa može ovisiti o tipu kože te ako osjećate osjetljivost i iritaciju, možete produljiti vrijeme oporavka. Ili ako ste iskusni i dobro prilagođeni svom retinoidu, možete izostaviti jednu noć oporavka.

Ljubitelji Skin Cyclinga i dermatolozi tvrde da ovakva rutina njege može imati brojne prednosti:

- Pomaže u obnavljanju kožne barijere

- Može smanjiti nuspojave mnogih aktivnih sastojaka

- Može pomoći u zaštiti kože od sezonskih promjena (kao što su suh i hladan zrak)

Međutim kod ljudi čija je koža dobro prilagođena na retinoide i nemaju iritaciju, osjetljivost ili mrlje, Skin Cycling neće ponuditi nikakvu prednost nego im se preporučuje da se drže svoje dosadašnje rutine.

Ako još niste, a želite dodati retinol, eksfolijant ili neki drugi proizvod koji potencijalno može iritirati kožu, vrijedi razmisliti o Skin Cycling rutini.

Također, osobe s osjetljivom kožom isto tako mogu imati benefite od Skin Cycling rutine. Za osobe koje imaju stanje kože poput rozaceje ili akni predlaže se razgovarati sa svojim dermatologom oko uvođenja ovakve rutine.

 

Niste sigurni da je Skin Cycling za vas? Ako ste u nedoumici, pitajte svog dermatologa.

 

Povratak na vrh